Blandade känslor..

Fy för den här dagen i stallet verkligen. Kom dit med ett helt fantastiskt humör, filmade lite material för eventuella vloggar som ska publiceras här. Tog ner all utrustning och gick glatt ner för att hämta Lanzo i deras nya fina hage betydligt mycket närmare stallet. Trodde det skulle underlätta lite, att det var närmare stallet. Och visst, på sätt och vis gjorde det ju det. Men när han hörde Senco börja gnägga och bli orolig i hagen reagerade han givetvis på det och visade en viss oro över hela situationen som blev. Var dock ändå bestämd över att jag skulle ha in honom, borsta utan stress och sadla samt tränsa i lugn och ro.

Lanzo har ensam i stallet visat ett beteende som är aningen stressat och oroligt. Han slänger med huvudet hej vilt och har jättesvårt att stå still, glömmer var jag står och så. Jag jobbar dock stenhårt på att behålla mitt lugn, prata lugnt och fint, berömma när han står lugnt och trycka han i sidan så fort han kommer innanför min zon på ett alltför nära vis. Han brukar då lugna sig efter drygt 10 minuter och jag hinner då sadla samt tränsa för att sen sitta upp. Idag hann vi komma dit, skulle precis till att lägga på sadeln då jag hör Senco bralla lite i hagen och gnäggar. Då det är helt vindstilla hördes ju det givetvis supertydligt in till stallet, speciellt när de nu står i hagen allra närmast stallet. Detta triggade Lanzo helt galet och han gnäggade tillbaka, höjde sig och började sen "hoppa" på stallgången. Flög mer eller mindre från sida till sida och ställde sig smått på bakbenen.

Det blev plötsligt fullkomligt omöjligt för mig att fortsätta sadla och jag såg ingen som helst chans att kunna tränsa när han höll på så. Han skärmar av allt verkligen. Plötsligt blir jag så maktlös och då han är så jäkla mycket större än framför allt Senco och därmed också vad jag är van vid, så vet jag inte riktigt hur jag ska bära mig åt för att "gå runt" eller komma förbi det beteendet. Tänk om han sliter sig? Förstör halva stallet eller på köpet också skadar sig själv? Jag hade dock ingen lust med att låta honom vinna och få sin vilja igenom (vilket då såklart måste ha varit att få komma ut i hagen till Senco) så jag tog illa kvickt av sadeln igen, greppade tag i kedjegrimskaftet och tog ut honom på en kort promenad.

Där gjorde jag mååååånga halter där jag var petnoga med att han skulle stanna exakt när jag sa "proo" och inte gå förrän jag smackade. Och detta gick helt utan problem?! Samma när man rider också, han lyder verkligen minsta lilla när det handlar om att rida eller promenera. Problemet ligger helt och hållet bara i att förbereda honom i stallgången. Blir ju jättesvårt att kunna rida om man inte får varken borsta eller ta på utrustningen utan att han blir sjövild?

En lösning är givetvis att ta med Senco in, ge han en liten tuss hö och ha honom i boxen. Jag tycker bara det är så synd att stänga in honom där, för där vet jag att han säkerligen kommer göra ifrån sig ännu mer ljud än vad han gör ute i hagen. Och det lär säkert höras ner till hagen där jag får trimma Lanzo. Det får dock provas innan jag utesluter det helt. Men vill heller inte vänja speciellt Lanzo, med att daltas med och hela tiden ha sällskap.. För då kommer vi ju aldrig kunna ha det lugnt och stilla på stallgången..

Någon av mina läsare som haft liknande problem? En häst som är så stressad och orolig på stallgången? Hur fick ni "kontakt" och hur har ni löst och tagit er ur den situationen? Alla tips och råd mottages varmt!

Gillar

Kommentarer

Kimmey,
Åh va jobbigt, hoppas du hittar en bra lösning snart!
bimbolie.blogg.se
Hanna Sahlqvist aka Hannavic,
Nje vad jobbigt det låter... 😟

Många kramar från Hanna <3
www.hannavic.se
hannavic.se
denisetiainen
denisetiainen,
Lina,
Jobbigt :/ hoppas att det löser sig och att Lanzo blir bättre att stå still vid stallgången och att det blir lättare att kunna sadla och tränsa honom! 😊

Sv; tack ska du ha! 😃
knaset.blogg.se
my,
Har varit med om liknande situationer med andras hästar i mitt stall som varit sådär. Tror grejen bara är att man måste träna på att de ska vara ensamma från sina kompisar. Så varenda dag bara ta in honom i stallet och låt honom stå på gången en kort stund sedan kanske ut och in igen och stå en längre stund. Bara någon minut först kanske och sedan utöka tiden. Tänk också på att ta ut honom då han står lugnt så det blir en belöning att han får komma ut. Istället för att ta ut honom då han hetsar för då lär han sig att han ska göra så för att få komma ut. Vet inte om det kommer hjälpa men man kan ju alltid prova. Förstår att du blir orolig då man inte vill att de ska göra illa sig heller...
monkiapa.blogg.se/
linastroom
linastroom,
Gud vad tråkigt! Mina hästar står helt stilla på stallgången utan ett ljud.. Har hänt två gånger att ena har slitit sig för att hon blivit rädd för något men inget mer än så..
nouw.com/linastroom
Denise,
Fy! Förstår att du tycker situationen blir obehaglig och jobbig. Men som My säger, det är bara träning som gäller. Och jag tror inte på att ta in Senco i boxen under tiden då det inte kommer att hjälpa er i längden. Det är alltid jobbigt med en häst som inte klarar sig ifrån sina kompisar men det gäller att vara konsekvent. Var bestämd med vad som gäller när ni är inne i stallet. Ta in och ut flera gånger per dag. Typ börja med att ta in Lanzo direkt när du kommer. Gör något enkelt och snabbt (kolla hovarna? borsta svansen?) och släpp ut igen. Mocka och gör klar i stallet och ta in Lanzo igen, gör något igen där du pysslar med honom ett par minuter innan du släpper ut. Ta in Senco och fixa och rid honom innan du tar in Lanzo igen. Prova också om det finns något ställe som han tycker är mer behagligt att stå på. Går det att vända håll på honom i stallgången? Han kanske trivs bättre med att stå uppbunden i boxen? Gäller att prova sig fram vad som passar ER bäst och ha en stor portion tålamod på det 😊
hundlivet.se
tuvabjornwall
tuvabjornwall,
men fy vad jobbigt, hoppas du hittar ett sätt att lösa det på!
nouw.com/tuvabjornwall