Flughuvor

Redan nu börjar vi ju komma in i den perioden då flughuvor, insektsmedel, eksemtäcken, flugtäcken och ja, allt vad som nu kan tänkas behövas till hästar som är lite känsliga för flugor och andra insekter är behövligt. Men det finns ju såklart saker man ska vara extra uppmärksam och försiktig med, speciellt när det gäller flughuvor. Här är ett litet exempel från bloggen
http://franzenemma.bloggplatsen.se
"Nu tänkte jag ta upp en viktig sak här på bloggen..
Nämligen de fakta att jag blev uppringd av stallägaren igårkväll efter jobbet som sa att "Du borde nog komma hit och kolla till din häst. Han har ett stort sår över nosryggen där flughuvan sitter!"
Denna hästen har strl COB i allt han har, men just för skavrisken så köpte jag en strl full som satt rätt på honom.
Jag kollade till honom i tisdags och inget skav syntes. Har jobbat dag ut och dag in (känns de som) och eftersom jag ine har körkort har jag inte kunnat kolla till dom som jag har velat.
Men det har gått folk varje dag och kollat till dom och alla säger att de måste hänt över natten/dagen igår.
När jag satt i bilen påväg hem så ringde en tjej som stod nere i hagen och sa: "Är du rädd för blod och slamsor?"
Eftersom att mitt yrke är undersköterska så sa jag såklart nej.
Innan jag knappt hade hunnit säga de så sa dom att jag borde tillkalla distriktsvetrinären vilket jag också gjorde påvägen till stallet.
När jag kom fram så sprang jag fram till honom med vetrinären i telefon och de första jag reagerade på va att de såg ut som om en röd tejpbit satt på kanten av flughuvan.
Såklart va de ingen tejpbit utan ett 10-15 cm långt, djupt sår mitt över nosryggen.
När jag kom upp till stallet så va de första jag gjorde att klippa flughuvan eftersom jag inte fick röra vid hans ögon och då va rädd att dra upp såret yttligare."
Valde att inte ta med de två bilder hon la upp på såret eftersom att det är något ni kan få välja själva om ni vill se eller inte då det inte är några bra bilder för känsliga ögon. Men är du ändå nyfiken och vill läsa resten av inlägget så hittar du det här.

I slutet av inlägget så skriver hon att hon aldrig mer tänker köpa en flughuva med styvt nät. Vilket för min del har varit det som jag upplevt varit bäst, just med tanke på att nätet är så styvt att det då inte "lägger sig" på ögonen. Det med flughuvor är en liten vetenskap faktiskt, det är inte alltid som den egentliga storleken är den som hästen ska ha när det gäller flughuvor eftersom att alla är SÅ olika i storleken. Som hon i hennes inlägg faktiskt skriver, så det stämmer.
Flughuvan som Senco har nu är det styvt nät på just runt ögon-området. Sen all övrigt material är av något lite mjukare. Dock så får har skavliknande om han har en och samma på sig för länge. Och som sagt så tycker jag att dessa med 'mjukt' nät är helt värdelösa. För dem lägger sig och "trycker" mot ögonen (på iallafall min häst) så då jag provade en sådan var det bara till att kasta när jag såg hur det la sig på hans ögon och gjort det jobbigt för honom. Däremot är dessa nedanför en stor tumme upp,eller ja, det ser iallafall ut som att dem är bra. Har inte provat någon utav dem. Men letar jag flughuva så är det sånt här jag letar efter:
Här | Här | Här | Här
(Alla länkar öppnas i ett nytt fönster.)

Så mitt bästa tips när det gäller flughovor: Ha iallafall 3 stycken som du byter i jämna mellanrum med om det är nödvändigt för just din häst att ha flughuva. Låt hästen också gärna gå utan den så mycket som det bara går. Finns ju alltid några timmar på dygnet som det inte är nödvändigt. Ta då istället lite insektsmedel på en tvättsvamp eller i handen och smeta försiktigt ut det i ansiktet. Var dock riktigt noga med att inte ta för nära ögonen, att något hamnar i munnen eller i näsborrarna.

Gillar

Kommentarer