Gästinlägg #7

Jag heter Linnea Harila Blomqvist och driver bloggen Neapocalypse, och jag håller på med klickerträning! Hade tänkt skriva till er läsare om hur man börjar med klickerträning och vad man ska tänka på och så, för det är inte så svårt!
Varför ska man klickerträna en häst?
- Det är roligt för både häst och människa
- Det är ett lätt sätt att lära hästarna saker
- Det stimulerar hjärnan
- De blir mer utåtriktade
- Och mycket mer!

Det man behöver är en klicker-dosa, som man kan köpa på djurmagazinet för inte så många kronor. Finns bland hundleksakerna. Man behöver också godis till hästen, använd vad ni vill, det som funkar bäst för hästen helt enkelt.

För att klicka in hästen ska man bara lära den att klick betyder godis, och det man ska tänka på då är att det man lär dom först kommer dom upprepa mycket, eftersom att dom vet att dom får godis av det. Så lär dom inte att skrapa med hoven, gnägga, stegra eller något sånt för det kan bli jobbigt. Något som alla förstår som är väldigt lätt är “titta bort” och är väldigt bra för då motarbetar man samtidigt tiggning, som annars kan bli ett problem med godis.

Ställ dig vid hästens bog, och var beredd med klickern. Hästen kommer lukta efter godiset men håll din position vid hästens bog. När hästen slutar sniffa och för huvudet framåt klickar du på dosan och ger godis. Då kommer den kanske börja sniffa igen men ha tålamod och klicka när hästen tittar bort. Gör detta tills den förstår, i kanske 5-10 minuter brukar räcka. Detta kan man göra några gånger i veckan tills hästen kan det utantill och då förstår att klicket betyder godis =)
Efter detta kan man göra supermycket mer, men det är för mycket att ta i ett inlägg. Om ni vill veta mer kan ni kika in på min blogg!
Här klickar jag in Clooney på bettet 😊
Tack för mig! // Linnea Harila Blomqvist
http://neapocalypse.blogg.se

Gillar

Kommentarer