Hur allt är med hästarna för tillfället

Som jag har berättat i tidigare inlägg så är hästarna nu i min vän Tildas stall för att dem ska säras på. Innan vi flyttade hit så berättade vi rätt tidigt för Lovies ägare att vi hade planer på att Senco skulle flyttas till ett stall, fast närmare oss. Hon sa då okej och sen var det inget mer om det. Lovies ägare behövde veta när och hur denna flytt skulle ske eftersom att hon behövde veta hur mycket hö som skulle tingas. Men eftersom att hon som vi möjligen skulle ha Senco uppstallad hos inte hade gett något tydligt svar om det just då så sa vi vi ändå att denna flytt inte kommer att hända förrän nästa år.

Knappt två veckor innan höstlovet så skrev Lovies ägare till mig att hästen som skulle ha Sencos box kommer på höstlovet och att dem då skulle bort till Tildas stall så att dem kunde träffas och sen flyttas tillbaka till hennes stall igen. Jag blev grymt besviken eftersom att vi hade sagt till henne att flytten inte kommer ske förrän nästa år. Men ja. Nu är dem som sagt då hos Tilda. Där dem ska säras på så att Lovie kan komma hem igen med den andra ponnyn.

Grejen är bara den att vi för inte så jätte längesedan fick svar av hon som vi tänkt ha Senco uppstallad hos. Där kommer Senco inte kunna stå eftersom att hon inte släpper ihop någon annan häst med hennes två hästar. Vilket betyder att Senco skulle behöva stå själv vilket för min del är helt uteslutet.

I fredags så testades de första exprimentet med särning på våra hästar. Senco testades först att tas ut ifrån hagen där dem stod så att Lovie blev ensam i hagen. Senco var lugn då han fick gå och hade annat att tänka på. Men började gnägga och blev en aning orolig i boxen trots att Tildas häst stod i boxen bredvid. Men det brukar han göra då han blir ensam i stallet när Lovie rids ut på. Tror inte att det är helt ovanligt. Han är inte dum eller försöker göra sig illa utan gnäggar bara lite och går runt i boxen. Så jag tyckte inte att det var något ovanligt med honom. Lovie däremot sprang väldigt mycket i hagen och vägrade sluta vilket ledde till att vi snart släppte tillbaka dem igen. Vi såg då att de största problemet faktiskt är Lovie.

Det andra exprimentet hade dem testat idag. Lovie hade ridits ut med den nya ponnyn som snart antagligen ska bli hennes nya stallkompis. Jag var tyvärr inte med på plats så jag vet inte exakt vad som hände. Men vad jag fattade det hela som så hade ridturen gått bra. Senco hade blivit kvar i hagen tillsammans med ett gotlandsruss som är lika gammal som honom vid namn Nobless. (Skriver ut namnet på henne eftersom att hon säkert lär vara med här fler gånger och då vet ni om henne sedan tidigare.) Dock hade han inte riktigt brytt sig om henne utan hade bara sprungit runt som en yr höna. Men däremot ibland kombinerat med att rulla sig och ibland avbrutit för att äta lite gräs.

Så jag tror fortfarande väldigt starkt på att detta kan funka. Däremot kanske det hela inte skulle gjorts som det nu har gjorts. Senco och Lovie skulle ridits bort till Tildas stall, men väl när dem kommit dit så skulle Lovie ridits hem igen och Senco då blivit kvar hos Tilda. Väl tillbaka i Lovies stall skulle då den nya ponnyn varit. Jag tror att det skulle blivit mindre jobbigt för då skulle Senco varken se eller höra Lovie. Visst kanske han skulle sörja några dagar och vara lite orolig. Men tecknen som han gjort främst idag tyder ju på att han kan klara sig utan Lovie.

Visst är det svårt att sära på hästar som är såpass gamla och har stått tillsammans bara dem två i flera år. Men båda två av dem är väldigt unga i psyket vilket jag tror kan hjälpa dem att göra denna särning lättare bara det görs på rätt sätt. Så jag hoppas att Lovie och den nya ponnyn snart rids tillbaka till deras stall så att Senco kan få ro. För självklart känner han på sig att något är på gång då han säras ifrån Lovie såhär och sen släpps ihop med henne igen.

Var några som undrade hur det gick med hästarna, därav blev det så himla detaljerat. Ska hålla er uppdaterade om detta och hur det går. Så håll utkiken!
Bild från i somras på hästarna. På Senco sitter min kusin och på Lovie sitter jag! :)

Gillar

Kommentarer