Hur man effektivast blir en bättre ryttare

Lite till och från läser jag Evelina Blomqvist's blogg. Hon verkar vara en sjukt härlig tjej med tanke på hur lätt hon fångar då hon skriver. Hon skriver "löst" - alltså att hon skriver lite som man kanske hade sagt i verkligheten och hon skriver med en del humor. Och det tycker jag är väldigt intressant och fortsätter då gärna läsa. Plus att hon såklart har häst och det är det som hennes blogg mest kretsar kring, hehe.

Men nu till saken, hon la upp ett inlägg där hon skrev lite tips om hur hon tycker att man effektivast blir en bättre ryttare relativt snabbt. Självklart är det ju inget som man blir i en handvänning precis. Extremt mycket jobb och slit ligger bakom en bra ryttare. Men här är lite små tips och tricks som absolut är något att ta tills sig av!

a) Såklart krävs timmar på hästryggen. Alla timmar i sadeln är värdefulla, ridbanetimmar oftast mer än skogstimmar. Att alltid (eller oftast) ha ett mål med ridpasset gör det lättare att fokusera energin och drivet rätt.

b) Har man tillgång till instruktör en eller flera dagar i veckan är det guld och gröna skogar. Någon som kan observera från marken ger en fördelar som inte ens går att beskriva. Alla är vi proffs på läktaren - och sanningen att säga har de på läktaren ofta rätt, även om det är svårare än det ser ut/hörs.

c) Att titta på andra ryttare live är enkel, billig skjuts framåt. Det behöver nödvändigtvis inte vara någon som är mycket duktigare; bara att se ridning, observera fel, problemlösningar och andras tekniker är mycket mer lärorikt än vad man kan tro. Att se riktigt jäkla bra ridning är dessutom väldigt motiverande för de flesta. Följ med på kusinens träning, bästa kompisens tävling eller morsans ridlektion. Att käka chips och se/lyssna är smidigt kunskapsintag.

d) Realistiska mål är lite A och O för att man inte ska ge upp halvvägs. Enligt mina erfarenheter bör man ha en ständigt pågående dialog med tränaren om målen och vägen dit - som tränare, häst och ryttare måste man ju ha fokus på samma mål.

e) Vara självkritisk på ett "moget" sätt. Det är skitsvårt att hålla balans på hur, var och när man sågar sig själv - men att kunna vara uppriktig och ärlig är jätteviktgit för utvecklingen tror jag. Det jag menar är att man måste kunna skilja på hästens fel, ryttarens fel, yttre faktorer, snäll häst, bra ridning, en skvätt otur och bla bla bla. Att öppet och ärligt kunna granska sin egen insats, med såväl plus som minus, är viktigt för att man ska kunna ge sig själv en ärlig chans att nå högre höjder.
Snart ser han ut såhär igen <>

Gillar

Kommentarer