Klättra med hästen: Mitt bästa tips!

Jag kan tänka mig att de flesta ryttare har hört att klättring är väldigt bra för hästen.
Att klättra uppför stärker både hästens framdels- och bakdelsmuskulatur. Hästen brukar här vilja springa upp för backen för att komma ifrån den ansträngande styrketräningen. Försöker hästen rusa så ta tillbaka den i lugn skritt. Högt tempo betyder inte bättre träning, snarare tvärtom.
Det är också väldigt viktigt att du står i fältsits när du klättrar uppåt - hästen hamnar annars i bakvikt och får svårt att balansera er. När en häst klättrar uppför förflyttas dess tyngdpunkt framåt, därför måste du göra samma sak.

Ju brantare det är desto mer anstränger hästen sin rygg och bakbensmuskulatur. Du måste göra allt för att inte öka den ansträngningen. Höj dig då mer ur sadeln, så flyttas även din tyngdpunkt framåt. Om det är svårt att hålla balansen är det bra att gripa tag i hästens man. Låt hästen ha ganska fria tyglar så att den får full rörelsefrihet i halsen. I mindre branta backar kan du rida i alla gångarter, men riktigt branta backar ska bara ridas i skritt eller galopp. Trav innebär en för hård belastning på höftleder och rygg. Klättring nerför är en riktigt bra träning för hästar som har svårt att samla sig. Nerför tvingas hästen kröka sina haser och bakknän, och träda längre inunder sig med bakbenen. Men klättring nerför måste göras i skritt eftersom frambenen belastas väldigt hårt.
Om du har en häst som inte ställer upp sig ordentligt i halterna så kan du träna på just halter i nerförsbacken. Även då får hästen hjälp att träda inunder sig med bakbenen på ett korrekt sätt. Även utför bör ryttaren undvika att belasta hästens rygg och bakdel. Ha sätet nära sadeln, men helst utan att sitta ner. Överlivet ska vara i en ganska upprätt position. Om du lutar dig för mycket framåt kan hästen få framvikt och förlora balans. Stöd händerna på mankammen om det så behövs. Även unghästar och konvalescenter (beroende på typ av skada) mår bra av klättring. Led dem gärna upp och ner för lagom branta backar. Du får träning på köpet! ;)
- Bild lånad från google

Gillar

Kommentarer