Man tager vad man haver och gör det bästa utav det, Del 2

Avslutade ju det förra "tips-inlägget" med att mer skulle komma i ett annat inlägg, så här kommer det! :) Intervallträning
Om du har tillgång till fina grusvägar så är det på dem perfekt att träna hästen kondition och styrka. Intervallträningen går då ut på att du galopperar i ett kontrollerat tempo i ett visst antal minuter. Därefter skrittar du i ungefär samma antal minuter som du galopperade.

Just hur många gånger, antal minuter och tempo du kan ha i din intervallträning beror ju såklart på hästens kondition och vad du vill uppnå med träningen. Är du osäker är det jätte viktigt att du rådfrågar din tränare eller någon anna duktig ryttare. Att träna hästen hårdare än vad den är redo för kan skada istället för att bygga upp. Tempoväxlingar, övergångar och sidvärtsarbete
Dra verkligen nytta av skogsvägarnas raksträckor, där kan du träna tempoväxlingar och övergångar mellan gångarterna. Ofta är hästens bjudning bättre ute än inne i ridhuset, så ökningarna kan bli både ett och två snäpp vassare än vanligt. Men tänk på att det är lika viktigt att hästen svarar på förhållningarna som att den svarar framåt. En överhettad och glad häst blir lätt lite okänslig. Gör isåfall en mjuk halt och försök igen. Är du bara konsekvent kommer hästen att lyssna på dig – även om det kan ta ganska många halter innan det fungerar.

Även skänkelvikningar, öppnor och slutor går att träna på en skogsväg. Varför inte flytta hästen fram och tillbaka, från ena sidan av vägen till den andra?

Skrittpromenader kan ibland vara bättre än boxvila
Alla som gått på gym och styrketränat vet att kroppen behöver återhämtning. Att träna lika hårt varje dag gör inte att musklerna växer snabbare.

Samma sak gäller faktiskt hästen. Den behöver ta det lite lugnare en eller ett par dagar i veckan. Men att hästen har vilodag betyder inte att den ska stå stilla i boxen hela dagen! Hästar i frihet står aldrig still på stället långa stunder, de skrittar oavbrutet runt och letar efter mat.
Däremot har jag ju som sagt inte någon tävlingshäst, så rider jag inte så är han ute i hagen hela dagen. Vilket jag antar att de flesta av er kanske också har.

En timmes skrittpromenad på lång tygel är en jättebra aktivitet på hästens vilodag. Ni får en skön stund i skogen tillsammans, vilket stärker er relation och gör att spänningar hos hästen släpper. Dessutom så stärker det hästens skritt att få sträcka ut ordentligt på lång tygel.
Ett levande bevis på att dessa tips är möjliga att nå toppen med är Ulla Håkansson, dressyrens 'Grand Old Lady'. & tack till Agria som hjälpte till och få förklaringarna till det hela ännu bättre!

Gillar

Kommentarer