Man tager vad man haver och gör det bästa utav det

Det är ofta något som jag brukar säga eftersom att vi varken har tillgång till paddock eller ridhus i stallet.
För visst är det väl så att typ alla ryttare drömmer om att ha sin/sina hästar på en anläggning där paddock, ridhus, hopp- och galoppbana, skrittmaskin, terrängbana och liknande finns. Tyvärr är denna lyx väldigt svåruppnådd. Men vet ni vad? Man kan nå toppen ändå! Ulla Håkansson är just ett levande bevis på det. Till att börja med: En viktig förutsättning ska ju då vara att du har tillgång till en relativt varierad natur med ett bra underlag, såklart. På de flesta håll i Sverige är ju underlaget ganska så bra under sommaren. Men vår, höst och vinter innebär ofta gegga och halt på vissa ställen. Sandmark brukar ofta klara av årstidsväxlingarna bättre än lermark.
En annan viktig förutsättning är att du är lika konsekvent mot din häst vid träning i skog och mark som när du skulle tränat på en ridbana. Oavsett om du är ute i skogen så är det precis lika viktigt att hästen går i rätt form och lyssnar på dina hjälper. Tyvärr så har en del hästar fått lära sig att det är "semester" ute i skogen. Och en sådan häst kan vara svår att lära om - men med tålamod går som sagt allt! Visste du att ängen kan fungera som en ridbana?
En ridbana behöver inte ha staket. Med andra ord kan alltså en äng med bra underlag bli en perfekt ridbana! (Eller varför inte stranden, som jag ibland använder mig av? ;)) Det absolut viktiga är bara att du bestämmer dig för vart hörnen är någonstans. Det bästa är att markera hörnen med konor eller liknanade. (För er som rider på stranden kan ni ju exempelvis ta hjälp av kanske stenar eller liknande.)

När sedan det här staketet inte finns blir det ju ännu viktigare att du kollar var du rider, förbereder hörnpasseringar och är noggrann med med rakriktningen.
Med att inte ha några väggar finns det faktiskt en hel del fördelar. Dels kan inte hästen stödja sig mot staketet utan måste ta hjälp utav dina ytterhjälper. Sen måste du som ryttare också planera din ridning och kan inte fuska genom att "åka häst". Denna omväxling är bra för även dig som har ridhus eller paddock.
Förbättra dina vändningar i träddungen
För hopp- och dressyrhästar är detta ett utmärkt träningspass. Allra bäst blir träningen såklart med ett bra underlag, träden står ganska glest och du kan komma ganska nära varje träd. Alltså ska det inte finnas för mycket sly eller lågt sittande grenar på träden.

Till att börja med kan man träna lösgörande arbete i dungen. Det gör du genom att rida volter eller serpentinbågar runt träden. Använd fantasin helt enkelt. Därefter kan du träna vändningar runt träden. Detta gynnar bland annat dressyrhästens volter, bakdelsvändningar och piruetter, samt hopphästens omhoppningssvängar. Förutom att övningen stärker bakdelsmuskulaturen tycker faktiskt de flesta hästarna att detta är kul. De får en liten "kick" och tar i lite extra! Vändningarna kan övas i skritt, trav eller galopp. Du bestämmer själv! Hästens bakdel ska vara vänd mot trädet, precis som i en bakdelsvändning. Ju mer utbildad hästen är desto mer centrerad (runt trädet) kan vändningen bli och vara. När du sedan gjort din vändning, rid mot ett annat och gör likadant igen. Det absolut viktigaste är att hästen direkt svarar på dina vändande hjälper. Till slut ska du kunna vända för enbart vikthjälperna.

Mer kommer i ett annat inlägg! ;)

Gillar

Kommentarer