Natural Horsemanship ✵

Ytterligare en utav 'överraskningarna' här på bloggen. Jag och Senco ska börja trickträna! Jag har suttit och läst en massa massa lite överallt om exakt vad det är, vad det finns för olika trick, hur man utövar dem osv osv. Och detta inlägget blev väldigt långt, så i nästa inlägg, då jag kanske har börjat att prova lite trick med Senco så ska jag skriva lite mer om klickerträning & trickträning.

Vad är då Natural Horsemanship? Jo, det är en filosofi om hantering av hästar med utgångspunkt från hur hästar fungerar naturligt. Den går ut på att skapa en naturlig relation till hästen utifrån hästens perspektiv, om hur man som människa kan bli bättre på att tänka som en häst, lära sig av hästens kroppsspråk och försöka efterlikna hästars kommunikation med varandra.
En häst som känner sig trygg och säker tillsammans med sin människa är ofta inte svårövertalad att få dit han eller hon vill. Om du kan presentera din idé om vad ni ska göra på ett sätt som hästen förstår och känner sig bekväm med, behövs väldigt lite för att hästen ska svara med en positiv inställning.
Vi tillbringar alltför lite tid tillsammans med våra hästar. För att vara ledare över en häst behöver man nästan bo tillsammans med den i hagen. Därför pratar vi hellre om partnerskap.
Det är i och för sig viktigt att det inte är hästen som kontrollerar människan, men människans kontroll över hästen får inte gå för långt. Det är viktigt att alltid se till hästen. Gör den inte som du säger finns det en orsak.
Det handlar också om övningar som hjälper hästen att hantera sin rädsla och öka sin tolerans för olika saker. Hästen tolkar allt vi gör utifrån sitt eget sätt att tänka. Det gäller från den stund vi kommer till stallet till dess att vi går därifrån. Vi tänker inte alltid på vad vi gör, men det gör hästen. Om hästen känner sig trygg är hjärnan påkopplad, blir hästen osäker eller skrämd tar instinkterna över. Hästen kommunicerar ständigt med oss så fort vi finns i dess närhet, men vi är för det mesta dåliga på att uppfatta det. Kunskap om hästars naturliga beteende, instinkter och egenskaper ger dig säkerhet och god självkänsla när du hanterar din häst. Det hjälper att bättre förstå vad som händer, när det händer. Hästar är experter på att läsa av andra individers kroppsspråk, även människors. Vi utsätter dessutom ofta hästarna för saker som de inte är redo för eller helt enkelt inte förstår.

Horsemanship kan ha lite olika betydelse i olika sammanhang. Man kan prata om god och sämre horsemanship. Men NH betyder att man utgår från hästens naturliga egenskaper och sätt att kommunicera.
Man anpassar sitt arbete till hästens naturliga beteende och instinkter, särskilt flykt- och flockinstinkterna. I stället för att protestera på olika sätt mot vad vi vill att den ska göra, kommer hästen att glatt och villigt göra allt den kan för att göra som vi vill. Resultatet blir ett samarbete.

Vad är bra att använda då man ska utöva detta?
Repgrimma - har smalare tryckyta över nacken och hästen kan därför inte ta stöd mot den på samma sätt som den kan göra med en flat grimma. Repgrimman har också knutar, som ger punkttryck mot hästens huvud, och är därför klart mer effektiv än en vanlig grimma.
Ledrep – det är längre än ett grimskaft. Det gör att du har längre tid på dig att reagera och hästen kan inte utnyttja sin tyngd och styrka för att dra dig ur balans. Du kan också välja position i förhållande till hästen genom att helt enkelt släppa ut rep och ta ett steg åt sidan.
Källa.
Bilder lånade från google.

Gillar

Kommentarer