Samarbete med Emelie - Hur brukar jag lägga upp mina ridpass?

Eftersom att vi inte har varken ridhus eller paddock så har vi inte möjlighet till att kunna träna riktigt så som dem som har tillgång till en inhängnad grusbana har helt enkelt. Därför har jag ganska så svårt att planera ridpassen långt innan dem ska genomföras. Visst kan jag 'planera' lite översiktligt för att få ett hum om ungefär hur veckan kan komma att se ut. Dock så tappar man suget för ridningen de flesta gånger om det spöregnar exempelvis, så då ställt ridpasset oftast in för vår del vilket det då kanske inte görs för någon med till exempel ett ridhus. Ni förstår nog verkligen inte hur tursamma ni med ridhus och paddock är egentligen!!

Men iallafall, då passen väl blir av så är det rätt mycket som spelar roll för just hur passet kommer att se ut:
Om jag är ensam så är jag och Senco än så länge fortfarande ganska så begränsade på just vart vi kan rida. Pressar honom inte allt för mycket med att rida långa turer utan sällskap än så länge. Det finns så mycket annat vi behöver jobba på nu så han ska inte få allt för mycket i huvudet. Vi får helt enkelt ta det steg för steg sakta men säkert. Det känns bäst så. Är jag också ensam så har vi än så länge då en tur som vi kan rida ensamma, vi kan longera, promenera eller rida lite i hagen. Visst är det många möjligheter men vad det blir varierar på mitt och Sencos humör.
Har vi däremot sällskap så är det klart att vi inte blir lika "låsta" då kan vi rida mer eller mindre vart vi vill och de pass som vi rider tillsammans med Tilda brukar ofta bli konditionspass eftersom att Tilda har unghästar som får betydligt bättre träning med Senco som springer lite fortare, och för Sencos del så triggar det bara han och han tycker det är enormt kul att få "leka" med ponnyerna och tävla lite med dem för dem har ingen chans mot Senco 😉

För att vidareutveckla just hur passen fungerar så kommer det en beskrivning på det här:
Longering - Det är tyvärr något som vi inte gör sådär jätte ofta av någon anledning. Men framöver så hoppas jag att jag kommer få tid och framförallt lust till att göra det för jag tror att longering där det är lite "svårighetsgrader" inblandade. Alltså att han får lyfta benen över lite bommar och liknande.
Ensamturer - Som sagt så har vi än så länge bara en tur som vi kan rida utan sällskap och utan några problem. Så under dessa turer tränar vi ju varje gång på att fortsätta vara bara vi två. Men jag brukar också då lägga fokus på att ha skoj. Eftersom att vi bara har en runda så är det såklart den som är närmast gården vilket också är en ganska dum väg för Sencos hovar. Så denna turen brukar mest vara en mystur som sedan avslutas med trav och en liten galopp. Såna rundor behövs det med!
Ridning i hage - Det är passen som isåfall är mest lik ett pass som görs i en inhägnad grusbana (paddock/ridhus) så då läggs det väldigt mycket fokus på volt, hålla takten, lydnad osvosv. Vi springer också över lite stockar och övar helt enkelt på att lyfta på benen.
Sällskapsturer - Det är nog det som både jag och Senco tycker är roligast faktiskt. Överlag är det mycker roligare med sällskap, blir oftast väldigt tyst då man är ensamma även om det är skönt det också ibland. Då vi har sällskap brukar det som sagt bli en del trav och galopp och som sagt så brukar det bli längre runder än bara rundan som är närmast stallet haha.
Och som vanligt får ni inte glömma att kika in på Emelies blogg och se hur hon lägger upp hennes pass med Compass 😊

Gillar

Kommentarer