Samarbete med Emelie - Mina och Sencos bra och mindre bra egenskaper

Det här har jag faktiskt sett fram emot lite extra. Självklart ser jag fram emot att få publicera alla våra planerade inlägg, få se vad ni tycker om det och främst också se vad min samarbetspartner skriver.

Sencos bra egenskaper:
• Han är en extremt snäll häst. Alltså nästan löjligt snäll. Småbarn kan sitta på honom och hantera honom, såna som är rädda för hästar kan hantera honom och lära sig att bli av med sin rädsla, (tro mig det funkar för jag har provat hihi) samtidigt som de mest oerfarna kan hantera och rida på honom så kan han också anpassa sig för de lite mer erfarna. Även om han inte är direkt utbildad i varken hoppning eller dressyr så kan han allt lite småsaker.
• Han gör allt och lite till för mig. Vilket faktiskt både kan vara bra och dåligt, men jag ser det mest som en bra egenskap. Anledningen till att jag skrev att det kanske inte bara var en bra anledning är just för att han vill ge så mycket mer än vad han är kapabel till i många fall. Som till exempel när jag styrde på hinder så ville han så gärna göra mig stolt så han försökte verkligen hoppa. Efteråt upplevde jag dock att han kände sig aningen missnöjd med det han gjort, av någon anledning. Däremot så ser jag som sagt denna egenskap mest som positiv eftersom att jag då vet att jag kan pusha honom rätt långt. Bara jag har tålamodet.

Sencos mindre bra egenskaper:
• Han är rätt klumpig.
Och ja, jag kommer bli jätte arg om jag får någon kommentar som "ah men han är ju travare, förklarar väl hela saken?" på det här, för det finns "vanliga" hästar som är minst lika klumpiga.
Hur som helst, vi kan gå i skogen och han snubblar till lite grann, och ja, det är väl ändå acceptabelt och förståeligt om dem snubblar till lite ibland när man är i skogen. Men när man kommer till vägar och han snubblar då tycker jag bara han verkar bara lat. Vilket är en väldigt dålig egenskap. Så vi måste helt enkelt lägga lite mer vikt på övningar där benen får lyftas lite på.

• Han har lite dåligt självförtroende. Ja, hästar kan ha självförtroende. Och Sencos självförtroende blir inte det bästa i situationer han inte är bekväm i eller har gjort tidigare. Han kan då bli jobbig och vill bara strunta i det.

Mina bra egenskaper som ryttare:
Jag är noga och tydlig med vad jag vill. En av anledningarna till att hästen inte alltid försår är nog för att vi är för otydliga med vad vi vill och anledningen till varför vi vill det. Jag försöker hela tiden vara så tydlig som möjligt och är ofta extremt noga med det jag gör, ibland kanske lite för noggrann till och med haha..

• Tålamod.
Jag har verkligen fått lära mig att allt går om man bara vill. Det är så himla mycket saker som jag och Senco gjort det senaste som jag verkligen aldrig trodde skulle gå. Och att vi idag gör det jag trodde var omöjligt tyder på bra tålamod har jag fått höra hihi.

• Kärlek och beröm. Jag är definitivt inte snål på att berömma och skämma bort, hehe. Även om passet med Senco ibland blir hemskt så måste det ändå finnas något under hela passet han har gjort bra. För så är det ju oftast, nått har dem ju ändå gjor bra under passet, eller hur? Och om inte, tänk då på att dem ändå gör som vi vill med järngrejer i munnen, sadel på ryggen och en sadelgjord runt magen och helt oförstående på vårt språk egentligen. När jag tänker på det så gör det absolut ingenting om han får sig en extra morot att tugga lite på.

Mina mindre bra egenskaper som ryttare:
• Har alldeles för höga krav på mig själv. Det tror jag nog inte att jag är ensam om att ha heller.. Har inte direkt någon aning om varför det är så egentligen, men tyvärr så bara är det så. Jag har däremot med tiden fått lära mig, speciellt nu med Senco att man inte kan ha så höga krav på sig själv.

Är ibland lite för snäll. Men det tro jag många gånger kan bero på att jag ser Senco som en riktig familjemedlem (eftersom att han varit i vår ägo sedan jag var 4-5 år) än bara en häst. Så när han blir alldeles för obekväm och jag känner att jag för stunden pushar honom för mycket så ger jag ibland upp lite för lätt. Bara för att vara snäll mot honom haha.
Glöm inte att kika in på Emelies blogg och läs om hennes bra och mindre bra egenskaper :)

Gillar

Kommentarer