Tips för att förbättra din studieteknik

De flesta håller nog med mig om att sitta och plugga nog inte är det roligaste. Man kommer på 'ursäkter' för att slippa göra det och saker som egentligen inte är så kul blir helt plötslgit så mycket roligare att göra. Bara för att slippa plugga. Eller är jag ensam om det? ;)

Iallafall. Jag går ju samhällslinjen. Och ja. Det innebär en del plugg. Dessutom så har linjen utökats med två kurser till och ribban har verkligen höjts i alla kurser. Så vill man ha bra resultat funkar det inte att lägga plugget åt sidan längre. Så jag tänkte dela med mig av några tips som oftast funkar för mig då jag ska plugga!

- Sitt någonstans där det är lugnt och där du sitter bra! Visserligen vill ju inte alla ha det helt tyst och lugnt. Då kan man sätta på lite musik i bakgrunden. Men då rekommenderar jag inte musik där dem sjunger så mycket. Tro det eller ej, men det distraherar i de flesta fallen.

- Ha något tilltugg. Även mina mentorer rekommenderade detta när vi gick igenom studieteknik i ettan. Att ha någon form av mat eller dryck när man pluggar är bra. Och då menar jag ju självklart inte värsta matportionen. Utan kanske en macka, godis eller liknande. Har du inte testat det så gör det! Man blir faktiskt piggare.

- Hitta din tidpunkt. Vi är alla individer vilket betyder att vi alla också är väldigt olika. Det funkar inte att plugga direkt efter skolan för alla. Vissa har bäst koncentrationsförmåga på kvällen. Vissa efter skolan och vissa till och med på morgonen. Man får helt enkelt testa sig fram och se när på dagen som man koncentrerar sig som bäst utanför skolan.

- Underlätta hemmaplugget med anteckningar. Försök att vara med på lektionerna och ta anteckningar och fråga saker. När du sen får något plugg inom ämnet som du har tagit anteckningar på så märker du snabbt att det underlättar en hel del. Och det blir inte lika jobbigt att plugga på egen hand. Plus att du kanske till och med slipper plugg om du är tillräckligt effektiv och delaktig på lektionerna!

- Låt inte mobilen vara med. Det är sjukt få personer som klarar att vara uppkopplade på alla våra sociala medier utan att bli distraherade och ur fokus. Ligger mobilen bredvid och man får ett sms t.ex så är det som en slags 'reflex' att man direkt kollar och svarar. Pluggandet tar dessvärre längre tid då. Man måste alltså bestämma sig för att plugga och då kanske låta mobilen vara på ljudlös eller ligga någonstans där den inte stör dig. Samma sak om man pluggar på datorn, klicka då inte in på Facebook eller vad du nu brukar surfa in på då du är på datorn. Stora misstag som gör att pluggtiden tar ännu längre tid.

- Var uppvilad. Det är fullkomligt meningslöst att sätta sig och plugga när man är trött och har noll fokus.
Tänk på att du ska lära för livet och inte för stunden.

Hoppas att kanske något var till någon hjälp för er som kanske nyss har börjat gymnasiet eller för er som ännu kanske inte riktigt har hittat någon bra studieteknik! :)

Gillar