Träningsupplägg

Det är verkligen så himla skönt att jag har Lanzos ägare så "tätt bakom" mig. De är verkligen bara ett sms eller ett samtal bort och det är så skönt. De har ju verkligen ett slags "facit" på allt då de köpt Lanzo och därmed varit med om allt jag går igenom med Lanzo nu.

Som ni säkert förstår så är jag lite smått orolig och nojig över det som hände för ett tag sedan på stallgången. Men med mycket pepp, tips och råd från framförallt ägarna, men också min kollega, så vet jag nu hur jag ska hantera det och vad jag ska göra framförallt. Lanzo är en rutinhäst enda in i benmärgen, så det är rutiner som gäller från och med nu. Till att börja med har planen varit att banka ur den värsta energin och då bara ha fokus på det. Hur det är på stallgången har varit mindre viktigt. Och med det menar jag alltså att ha med Senco in för att inte göra det hela så "dramatiskt" för Lanzo.

Sen har jag faktiskt suttit och funderat lite. Och i stora drag har jag ju ändå gått igenom liknande med Senco. Så nu i början kan en kort promenad efter att jag hämtat honom från hagen vara nödvändig och framförallt bra. Inga krav eller måsten, bara gå. Ju mer rutin jag sätter på att ha ut honom från hagen ju mer van kommer han bli vid det och att det inte är något att bry sig om att Senco springer lite i hagen och gnäggar lite ibland. Det är också ingen dum idé att ha ute Senco utanför hagen så att Lanzo får lite mer rutin på att Senco också lämnar hagen ibland, haha.

Så, först lite energibankning utan några vidare krav på stallgången, Senco ska alltså få vara med in. Efter det börjar vi lite smått med att träna rutin i att vara bara jag och Lanzo utanför hagen, att vara lugn och fin ensam på stallgången, korta stunder. Sen kanske tillbaka i hagen igen för att ta in Senco och rida honom en sväng. Därefter är det Lanzos tur igen. Ja, ni fattar säkert min tanke kring det hela.
Har verkligen googlat så enormt mycket på det här, bara för att hitta någon "utomstående" som varit med om liknande, hört av mig och mailat till några som jag kunde "tänka" mig eventuellt skulle kunnat ha varit med om det. Men nej, google har faktiskt (konstigt nog) varit till väldigt lite hjälp och de jag mailade hade trots allt inte varit med om detsamma.

Så när jag berättade det här för min kollega, hade jag ingen aning om att hjälpen var så himla nära, haha. Hennes häst har varit en tok rent ut sagt! Att min kollega lever idag är nästan ett under, såpass har nivån varit 😉 Att den hästen varit så himla galen hade jag verkligen svårt att tro på då hon hade henne uppstallad i vårt stall under en kortare period i somras. Hon har haft det såpass illa med sin häst att hon fick göra i ordning hästen i paddocken(!). Dels berodde det på att hästen upplevde någon form av klaustrofobi i stallet där de två började sin resa ihop, då det var lågt i tak men dels också för att hon var väldigt nervig av sig. Så där var hon medveten om problemet och kunde göra något åt det.

För det är just det det handlar om. Upptäcker man ett problem måste man försöka hitta orsaken till det för att sedan hitta en lösning. Hade Lanzo känt någon form av klaustrofobi på stallgången så hade han tydligt visat det såväl med sällskap som utan. I detta fallet visar han bara en viss orolighet då han är ensam på stallgången, har då svårt att stå still, flänger med huvudet och blir väldigt hispig. Däremot är han mycket trevligare efter aktivitet, som ridning eller en givande promenad. Grunden till det beteendet bör då med andra problem ligga i överskottsenergi. Han måste energibankas. Prio ett.

Därefter - rutin, rutin, rutin.
Längtar så otroligt mycket tills vi är där att jag kan ta in han i lugn och ro, borsta och han står med uttrycket av att "gör vad du vill med mig", kan sadla och tränsa utan att han känner sig stressad. Rida ut hur långt som helst och bara mysa i skogen, vi har SÅ många fina skogsrundor häromkring. Många som är fantastiskt givande, dels för att de innebär så varierat underlag (toppen för hästen!) och dels för att man då också kan variera skritt, trav och galopp så himla bra.
Snart är vi där, det är jag bombsäker på.

Här står han i "underläge" därav ser han lite mindre ut än mig, haha. Men ändå, visst är han himla fin?!

Gillar

Kommentarer

Emelie Andersson ,
Så fin bild! 😍
Vilket bra upplägg! <3
emeliiiiieandersson.blogg.se
Anita,
Men snygg bild på er!! <3
siliiins.blogg.se