Vad får Senco för mat?

Fick en fråga häromdagen gällande Sencos mat. I början av vintern var han ganska "smal" och det verkade som om att han hade lite svårt med att lägga på sig av någon anledning. Under en väldigt lång tid har han fått en halv skopa utav en müsli med både omega 3 och 6. Det finns också både mineraler och vitaminer i müslin. Beskrivningen till den var också passande till Senco och den har helt enkelt funkat bra för honom. Nu är detta ett foder som alla hästar i stallet får faktiskt. Vill ni veta mer om detta foder så kan ni läsa om det här.
Eftersom att müslin då inte riktigt var nog så la jag även en tid till betfor eftersom att vi antog att han la energin på att få upp värmen och behövde då lite extra energi för att kunna lägga det på hullet. Betforet vi köpte var det gröna "vanliga" så att säga. Han fick nästan en halv skopa och det motsvarar lite mer än en halv foderlåda när det svällt.
Efter ett tag så blev det också så att vi även la till linfrökaka. Det får han nu ungefär 2dl utav.
"I kakan finns ett växtslem som anses bli ett mjukt och lenande gel i hästens mage och tarm. Linfrökaka anses lindra magstörningar och har en balanserande effekt mot kolik och diarré. Den oljehaltiga kakan gör att linfrökaka har svagt laxerande verkan. Linfrökaka är rik på protein, energi och fiber samt essentiella fettsyror som omega 3 och omega 6."
Som ett litet plus i kanten så har Sencos päls blivit aningen mer skinande tack vare linfrökakan, och det är ju toppen!
Tids nog blev det även så att müslin bytades ut till en annan sort. Så nu har vi en som heter "Sixteen Plus Mix" och Senco verkar faktiskt tycka om den jätte mycket. Efter att jag sedan köpt det (och såklart blivit rekommenderad det med hjälp av starka argument) så googlade jag såklart på det. Och denna beskrivning är helt klart godkänd, Senco får nog fortsätta få detta: "Efter hand som hästen blir äldre, typiskt omkring 20 års ålder, försämras foderutnyttjandet. Många äldre hästar går ner i vikt och kan ha svårt att gå upp i vikt när de har blivit för magra. Det beror bl.a. på åldersrelaterade förändringar i själva mag och tarmkanalen. Sixteen Plus Mix är vetenskapligt sammansatt för att klara den äldre hästens ändrade behov, och tar hänsyn till hästens reducerade förmåga att smälta vissa foderkomponenter. Sixteen Plus Mix har ett högt energiinnehåll för att minimera och förebygga viktminskning. Fodret är baserat på lättsmälta fibrer och olja, och har ett lågt innehåll av socker och stärkelse. Proteinkvaliteten är maximerad för att säkerställa ökat utnyttjande. Spannmålssorterna (stärkelsen) i fodret är värmebehandlade, vilket underlättar foderutnyttjandet och ger optimal trivsel hos gamla hästar. Mineralinnehållet är balanserat och innehåller en kombination av organiska (bioplex) och oorganiska mineraler som tillsammans ökar upptagningen av spårämnen."
Då Senco också är himla glad i det blötlagda, som exempelvis betfor bara älskar han, så går detta foder att lägga lite i blöt på kvällen innan man ger det. Detta är dock lite dyrare än det andra, men för mig är det viktigt att han får bra mat så att han kan må bra. Plus att färgerna på påsen är fööööööör himla fina!! 😉
Utöver detta så får han såklart också hö då. Min hovslagare slår eget hö och det är ekologist och jätte fint hö som Senco verkligen ser ut att njuta av att få äta hihi.


Hur mycket får han och när?
Morgon:
Muslilåda - En halv skopa müsli
Morgonhö på ungefär 4kg

Lunch:
Då det är fruset och inte finns så mycket att äta ute nu så får dem även lunchhö nu och det är också kring 4kg.

Kväll:
En halv skopa müsli
2dl linfrökaka
4kg hö
Att tänka på vid foderbyte
Om ni har tankar på att byta foder är ett tips att ha lite kvar av det ni har för tillfället. Som jag, när jag hade ungefär halva kvar av den blåa müslin som han typ alltid fått så blandade jag då det med den nya. Varför? Jo, för då minskar risken för kolik. Lätt hänt att dem får kolik om man tvärt byter foder så. Så gör en liten snygg övergång för säkerhetsskull! 😊

Gillar

Kommentarer